Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«ΣΙΩΠΕΣ»

Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις - ΕΥΡΥΠΊΔΗΣ

Tο “Δίκτυο Εικαστικών Kαλλιτεχνών Hρακλείου” παρουσιάζει την τρίτη ετήσια καλλιτεχνική έκθεσή του στο χώρο της Bασιλικής Aγίου Mάρκου στο Ηράκλειο µε θέµα «ΣΙΩΠΕΣ».
Φέτος όλα σκιάζονται από θλιβερά γεγονότα και καταστάσεις, εξελίξεις που χαλάνε την διάθεση και του πλέον αισιόδοξου ανθρώπου. Γι’ αυτόν μα και για το λόγο τις "προφητικότητας" του θέματος της έκθεσης, η σιωπή μας θα αποτελέσει και την ουσιαστική στάση μας.
Όμως, η τέχνη σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές, έρχεται να υπενθυμίσει την σημασία και την αξία, των μικρών πλάγιων ματιών στο έργο τέχνης, που γεμίζουν τις ανθρώπινες υπάρξεις με την ουσιαστική πληρότητα.

Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας ετήσιας προετοιμασίας των 56 μελών του Δικτύου Εικαστικών της πόλης του Ηρακλείου ξεπερνώντας πολλούς σκoπέλους και αντιφάσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, συνεδριάσεις του Δ.Σ. επίπονη εργασία και την πραγματική δουλειά που δεν ήταν άλλη από αυτή καθ' εαυτή την εικαστική - καλλιτεχνική μας πράξη. Γι' αυτό ο χρόνος παραμονής της στην βασιλική του Αγ. Μάρκου, από μας, θεωρείται ανεπαρκής. Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαριστεί επίσης απο την μεριά μας, είναι οτι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ντόπιους καλλιτέχνες να παράγουν και να δείχνουν τα καλλιτεχνικά τους αποτελέσµατα σε κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους και με αυστηρά καλλιτεχνικές προδιαγραφές και ποτέ σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις οποιουδήποτε είδους.


Για το 2010 οι οµαδικές δραστηριότητες μας αρκετές. Πραγματοποιήσαμε έκθεση 15 μελών μας συμμετέχοντας στην 9η Μπιενάλε της Σαρδηνίας, δεύτερη έκθεση αυτή, με τις "Σιωπές" στην πόλη μας. O διάλoγος ανάµεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό, η ψυχική και πνευµατική επικοινωνία µεταξύ µας, µέσω του έργου τέχνης, ολοκληρώνεται με μια τρίτη ομαδική έκθεση στον Αγ. Νικόλαο, συμμετέχοντας στις ετήσιες πολιτιστικές τους δραστηριότητες, με γενικό τίτλο "Τouch" για το προσεχές καλοκαίρι.

H δηµιουργία ενός χώρου συγκεκριµένου, όπου θα δουλεύουµε, θα δείχνουµε δουλειά και θα διδάσκουµε νεότερα παιδιά, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην αισθητική παιδεία της πόλης, ελπίζουμε να μήν αποτελέσει ένα στόχο μας που πρέπει να αναβάλλεται για πολύ χρόνο ακόμα.

Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε αυτούς που φανερά ή αθέατα βοηθούν το έργο µας, αυτούς που µας υποστήριξαν στην δηµιουργία αυτής της έκθεσης.

“Δίκτυο Eικαστικών Kαλλιτεχνών Hρακλείου”


H έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συναδέλφου μας
Γιώργου Θ. Γεωργιάδη, που η καλλιτεχνική του απουσία, βαραίνει
περισσότερο τις πλάτες μας.













































Το Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου παρουσιάζει από την Δευτέρα 17 μέχρι 31 Μαΐου 2010 την τρίτη ετήσια έκθεση έργων των μελών του σε συνεργασία με τον Νοµαρχιακό Οργανισµό Πολιτισµού & Επιµόρφωσης.
Το φετινό θέμα της έκθεσης είναι «ΣΙΩΠΕΣ». Συμμετέχουν 42 καλλιτέχνες από τα 56 μέλη μας. Όλοι σχεδόν ζούν και δημιουργούν στο Ηράκλειο.

Οι «ΣΙΩΠΕΣ» μας συναντώνται σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα μας όπου οι εντυπώσεις και οι ανούσιες φλυαρίες επιβάλεται να αντικατασταθούν από σιωπηλές σκέψεις και ουσιαστικές απαντήσεις. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δώσουν με τα έργα τους, το δικό τους περιεχόμενο ένα νέο δημιουργικό ορίζοντα. Οι «ΣΙΩΠΕΣ», όπως της απουσίας, της βίας, της τραγικότητας, του εγκλεισμού, θα συναντήσουν τις αντίστοιχες του καλλιτέχνη, της προσευχής, της μελαγχολίας, της ερημιάς, του αποχωρισμού, της πρώτης ανθρώπινης αναπνοής. Όμως η τέχνη, σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές, έρχεται να υπενθυμίσει την σημασία και την αξία, των μικρών πλάγιων ματιών στο έργο τέχνης, που γεμίζουν τις ανθρώπινες υπάρξεις με την ουσιαστική πληρότητα.
Δουλειά τους θα δείξουν Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ Κ. ΑΡΚΟΥΛΗ, Χ. ΒΑΘΙΑΝΑΚΗ, Θ. ΒΙΔΑΚΗΣ, Α. ΒΛΑΣΣΗΣ, Α. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ, Β. ΓΡΑΤΣΙΑΣ, Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Σ. ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ, Β, ΚΑΜΕΝΟΥ, Ε. ΚΑΝΝΑΒΟΥ, Μ. ΚΑΤΣΑΒΕΛΗ, Σ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ, Μ. ΛΕΝΤΥΚ, Ν. ΜΑΡΙΝΟΣ, Ρ. ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗ, Γ. ΜΙΓΑΔΗΣ, Κ. ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ, ΕΥ. ΜΠΑΚΑΛΟΥΜΑ, Χ. ΜΠΟΛΑΤΖ, Ε. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ, Ι. ΞΗΜΕΡΗ, Κ. ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ, Α. ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ, Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ, Κ. ΠΕΡΑΚΗΣ, Α. ΠΕΡΡΗ, Ν. ΠΙΚΟΥΛΑ, Ε. ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ε. ΠΥΤΙΚΑΚΗ, Κ. ΣΑΡΜΑ, Δ. ΣΥΡΡΟΥ, Α. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΑΜΠΑΣ, Γ. ΣTEΦANAKΗΣ, Ε. ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ, Δ. ΤΖΑΝΗΣ, Μ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ, Μ. ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ, Χ. ΧΑΤΖΗΝΤΕΒΕ, Κ. ΧΡΗΣΤΑΚΗ. Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συναδέλφου μας ΓΙΩΡΓΟΥ Θ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, που η καλλιτεχνική του απουσία, βαραίνει περισσότερο τις πλάτες μας.

Με την ευκαιρία θεωρούμε απαραίτητο να αναφερθούμε στις οµαδικές δραστηριότητες του Δίκτυου Εικαστικών, αρκετές στην περίοδο του 2010. Πραγματοποιήσαμε έκθεση 15 μελών μας συμμετέχοντας στην 9η Μπιενάλε της Σαρδηνίας, δεύτερη έκθεση αυτή με τις "Σιωπές" στην πόλη μας. O διάλογος ανάµεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό, η ψυχική και πνευµατική επικοινωνία µεταξύ µας, µέσω του έργου τέχνης, ολοκληρώνεται με μια τρίτη ομαδική έκθεση στον Αγ. Νικόλαο συμμετέχοντας στις ετήσιες πολιτιστικές τους δραστηριότητες με γενικό τίτλο "Touch" για το προσεχές καλοκαίρι.

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς τους φιλότεχνους ή τους λάτρεις του πολιτισμού να ενισχύσετε κοντά μας την ανάπτυξη των εικαστικών στην πόλη μας δημιουργώντας ισχυρούς θεσμούς όπως αυτόν της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Εικαστικών.

Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε επίσης, αυτούς που φανερά ή αθέατα, βοηθούν το έργο µας, αυτούς που µας υποστήριξαν στη δηµιουργία αυτής της έκθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.facebook.com/group.php?gid=84079652472

1 σχόλιο: