Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η έκθεση ΣΙΩΠΕΣ στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου (πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου),το Σάββατο 26 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου 2010 ώρες λειτουργίας>>>10.οο-13.οο και 18.οο-22.οο



>>>>>>>>>>>>>>‘’ Η να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή
>>>>>>>>>>>>>>> η να σωπαίνεις’’ Ευριπίδης

Είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών έρχεται στην πόλη του Αγίου Νικολάου για να παρουσιάσει δουλειά των μελών του στην φιλόξενη Πινακοθήκη της πόλης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου.
Θέμα της έκθεσης μας είναι οι «ΣΙΩΠΕΣ» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010 στο Ηράκλειο όπου είναι και η έδρα του ‘’Δικτύου’’, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ηρακλείου.
Αρχικά ίσως φανεί κάπως αντιφατικός ο τίτλος της έκθεσης αυτής σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο που αυτή πραγματοποιείται ωστόσο ο παρατηρητικός θεατής των «σιωπών» είναι πολύ πιθανόν να αφομοιώσει ήχους που θα μείνουν ανεξίτηλοι στην εικονική και όχι μόνο μνήμη του. Ήχοι απουσίας, βίας, τραγικότητας, εγκλεισμού, μοναξιάς, μελαγχολίας, αποχωρισμού, μα και ελπίδας για το αύριο, είναι όλοι εδώ για όποιον θελήσει να τους αφουγκραστεί.
Ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το προφίλ του Δικτύου Εικαστικών Καλλιτεχνών, ποιοι το αποτελούν, καθώς και ποιες είναι οι δραστηριότητες του, οι σκοποί του και τι μέλλον μπορεί να έχει αυτό.
Το Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου, αριθμεί πενηνταέξι εικαστικούς καλλιτέχνες, Πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών και μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας
Είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος των καλλιτεχνών της πόλης και ενεργοποιείται από το 2005,ετος της ίδρυσης του. Μεταξύ των μελών του περιλαμβάνονται από τους παλαιότερους καλλιτέχνες ο πρόσφατα εκλιπών Γ. Θ. Γεωργιάδης, - στη μνημη του πραγματοποιήθηκε η έκθεση του Ηρακλείου – ο Γ. Μιγάδης, η Ασπ. Παπαδοπεράκη, ο Αριστόδημος, ο Αρ. Βλάσσης, μέχρι και τους πολύ νεότερους. Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, δημιουργήθηκε μια ουσιαστική ενότητα καλλιτεχνών. Προσπαθούμε με πολλή δουλειά και κόπο τα χρόνια αυτά να φτιάξουμε με κέντρο την πόλη μας, το έναν "εικαστικό χώρο", όπου με την τακτική παρουσία μας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επικοινωνία με τους φιλότεχνους της πόλης. Θέλουμε να προσφέρουμε αισθητικά ερεθίσματα για την ευαισθητοποίηση των νέων στην καλλιτεχνική έκφραση.
Στο λίγο χρόνο ζωής του το ‘’Δίκτυο’’, καθιέρωσε στη συνείδηση των φίλων της τέχνης ως θεσμό, την ετήσια έκθεση των μελών του με τις εκθέσεις: «Εν Ηρακλείω τη…» το 2008, «Ανθρωποπανίδα 1Χ1» το 2009 και «ΣΙΩΠΕΣ» το 2010.
Σημαντική θεωρούμε επίσης την πρώτη εκτός Ελλάδας συμμετοχή δεκαπέντε μελών μας στην 8η Διεθνή Μπιενάλε της Σαρδηνίας καθώς και την έκθεση ‘’Οίνος και Αλάθεια’’ που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη σε συνεργασία με τον ομώνυμο Δήμο.
Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης και κάνουμε γνωστό ότι στις προθέσεις μας είναι η καθιέρωση άμεσης και συνεχούς συνεργασίας, για τα κοινά μας ενδιαφέροντα που προάγουν τον πολιτισμό στο νησί μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου