Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ

Tο Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου, που αριθμεί πενήντα έξι εικαστικούς καλλιτέχνες, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος των καλλιτεχνών της πόλης και ενεργοποιείται από το 2005, προσπάθησε να παρουσιάσει φέτος την τρίτη ετήσια έκθεση του. Από τους παλαιότερους καλλιτέχνες όπως ο εκλιπών Γεωργιάδης, ο Μιγάδης, η Παπαδοπεράκη, ο Αριστόδημος, ο Βλάσης, μέχρι τους πολύ νεότερους αποτελούμε μια ουσιαστική πλέον ενότητα καλλιτεχνών. Προσπαθούμε με πολλή δουλειά και κόπο τα χρόνια αυτά να φτιάξουμε με κέντρο την πόλη μας, το Ηράκλειο, έναν "εικαστικό χώρο", όπου με την τακτική παρουσία μας θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επικοινωνία με τους φιλότεχνους της πόλης. Προσφέρουμε αισθητικά ερεθίσματα για την ευαισθητοποίηση των νέων στην καλλιτεχνική έκφραση. Είμαστε σημαντικό κομμάτι του καλλιτεχνικού προσώπου αυτής της πόλης και σαν τέτοιο θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν.

Η έκθεση "ΣΙΩΠΕΣ" ξεκίνησε στις 17 Μαΐου 2010, (συμμετείχαν 42 μέλη μας) με προοπτική κατάληξης την 31η Μαίου. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την έτσι και αλλιώς ολιγοήμερη παραμονή της στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου αλλά κατέβηκε πριν την λήξη της. Πράγματι μας έγινε απαιτητό να πραγματοποιηθεί μία ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ εκδήλωση. Μετά και δεύτερη. Μετά μας ανακοινώθηκε και τρίτη. Τότε ήταν ξεκάθαρο ότι είχε επιτευχθεί ο προαναγγελθής θάνατος της έκθεσης. Όποιος είδε πώς διαμορφώθηκε ο χώρος καταλαβαίνει πώς οδηγηθήκαμε εδώ.

Θα έπρεπε να έχουμε την δυνατότητα με την βοήθεια των πολιτιστικών παραγόντων, να πλαισιώναμε την έκθεσή μας -αυτές τις ελάχιστες ημέρες- με εκδηλώσεις που εμείς θα κρίναμε απαραίτητες, για την ενίσχυση του νοήματος της έκθεσης .

Η επισκεψιμότητα της έκθεσης ήταν πρωτοφανής, τα σχόλια εγκωμιαστικά από τους θεατές της έκθεσης, για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από τους καλλιτέχνες, που ανέδειξαν πλευρές όπως: της απουσίας, της βίας, της τραγικότητας, του εγκλεισμού, της προσευχής, της μελαγχολίας, της ερημιάς, του αποχωρισμού, της πρώτης ανθρώπινης αναπνοής. Η τέχνη, σ' αυτές ακριβώς τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, έρχεται να υπενθυμίσει την σημασία και την αξία, των μικρών πλάγιων ματιών στο έργο τέχνης, που γεμίζουν τις ανθρώπινες υπάρξεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και εσωτερική πληρότητα.

Αν κάποιος σκεφτεί ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα, αυτό σημαίνει ότι απαξιώνει εκ των προτέρων τη σημασία των εικαστικών γεγονότων κι εμείς υποτιμούμε τον εαυτό μας αν δεχόμαστε την διεξαγωγή μιας έκθεσης με αυτούς τους όρους.

Λόγω της αναγκαστικής αποκαθήλωσης, η έκθεση “ΣΙΩΠΕΣ” μεταφέρετε στην Πινακοθήκη Αγ. Νικολάου στις 25 Ιουνίου 2010, όπου θα μας φιλοξενήσουν για τρεις εβδομάδες και στην συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Τώρα στην εποχή της αποκάλυψης της ψευδαισθητικής αφθονίας, η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να δώσει τόπους πραγματικής προοπτικής. Τόπους που σχετίζονται με τον πλούτο της ψυχής των καλλιτεχνών που απεικονίζεται στο έργο τους και που- το σημαντικότερο- κοινωνείται με τους θεατές του έργου.

Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα γίνουν κατανοητά από τους αρμόδιους και δεν θα εξαναγκάζονται σε Σιωπή πλέον οι καλλιτέχνες της πόλης.

Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου