











Tο “Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Hρακλείου”, παρουσιάζει την τέταρτη ετήσια καλλιτεχνική έκθεσή του (23 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2011) στο χώρο της Βασιλικής Aγίου Mάρκου στο Ηράκλειο µε θέµα «Όριο».
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι - ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΒΑΘΙΑΝΑΚΗ ΧΡΥΣΑ, ΒΙΔΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΓΙΑΛΙΤΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΚΑΜΕΝΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΚΑΝΝΑΒΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΤΖΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΤΣΑΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΛΕΝΤΥΚ ΜΑΛΒΙΝΑ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΡΕΝΑ, ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ ΚΩΣΤΗΣ. ΜΑΧΙΑΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΠΑΚΑΛΟΥΜΑ ΤΖΕΝΗ, ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΕΥΑ, ΞΗΜΕΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΞΗΜΕΡΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΥΤΙΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΑΜΠΑΣ Α., ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΖΑ, ΣTEΦANAKΙΣ ΓIANNHΣ, ΣΥΡΡΟΥ ΔΑΝΑΗ, ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΧΑΤΖΗΝΤΕΒΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΚΛΕΙΩ.
Μετά τις επιτυχημένες, τα προηγούμενα έτη, εκθέσεις: “Εν Ηρακλείω τη”, “Ανθρωποπανίδα”, “Σιωπές”, “Οίνος και Αλάθεια”, “όψεις της σύγχρονης τέχνης στη Κρήτη”, 9η Μπιενάλε της Σαρδηνίας, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, την φετινή χρονιά επιλέξαμε την δόκιμη έννεια που έχει κατακλύσει τους πάντες, το “Όριο”.
Μια οριακή κατάσταση, με πολίτες στα όριά τους και μια εποχή, που θα μείνει στην ιστορία, για το οριακό της περιεχόμενο.
Όμως, η τέχνη σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές, έρχεται να υπενθυμίσει την σημαντικότητα και την αξία των μικρών πραγμάτων, όπως, της πλάγιας ματιας στο έργο τέχνης, που γεμίζει την ανθρώπινη υπάρξη, με την ουσιαστική πληρότητα
Η έκθεση αυτή, είναι αποτέλεσμα μιας ετήσιας προετοιμασίας των 60 περίπου μελών του Δικτύου Εικαστικών της πόλης. Προετοιμασία επίπονη για να συνδιαστεί εικαστική - καλλιτεχνική μας πράξη με ολη την διαδικασία διαχείρησης της διοργάνωσης. Θα θέλαμε με την ευκαιρία να εκφρασουμε την επιθυμία να δοθεί η δυνατότητα στους καλλιτέχνες που ζούν και εργάζονται στην πόλη μας να παράγουν και να δείχνουν τα καλλιτεχνικά τους αποτελέσµατα σε κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους και με αυστηρά καλλιτεχνικές προδιαγραφές και ποτέ σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις οποιουδήποτε είδους.
H δηµιουργία ενός χώρου συγκεκριµένου, όπου θα δουλεύουµε, θα δείχνουµε δουλειά και θα διδάσκουµε νεότερα παιδιά, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην αισθητική παιδεία της πόλης, ελπίζουμε να μήν αποτελέσει ένα στόχο μας που πρέπει να αναβάλλεται για πολύ χρόνο ακόμα.
Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε αυτούς που φανερά ή αθέατα βοηθούν το έργο µας, αυτούς που µας υποστήριξαν στην δηµιουργία αυτής της έκθεσης.
“Δίκτυο Eικαστικών Kαλλιτεχνών - Hράκλειο”
Μετά από το πρόωρο «κατέβασμά» της στο Ηράκλειο, η έκθεση ζωγραφικής “ΣΙΩΠΕΣ” του Δικτύου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου εγκαινιάζεται απόψε στις 8.30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.
TO ΔΙΚΤΥΟ
Το “Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου” αριθμεί σήμερα πενήντα έξι καλλιτέχνες, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών της πόλης του Ηρακλείου και δραστηριοποιείται από το 2005.
Οι παλαιότεροι καλλιτέχνες του όπως ο εκλιπών Γεωργιάδης, ο Μιγάδης, η Παπαδοπεράκη, ο Αριστόδημος, ο Βλάσης, μαζί με τους πολύ νεότερους αποτελούν μια ουσιαστική πλέον ενότητα καλλιτεχνών. Προσφέρουν αισθητικά ερεθίσματα για την ευαισθητοποίηση των νέων στην καλλιτεχνική έκφραση και είναι ένα σημαντικό κομμάτι του καλλιτεχνικού προσώπου της πόλης του Ηρακλείου.
Η φετινή έκθεση του “Δικτύου Εικαστικών Ηρακλείου” ξεκίνησε στις 17 Μαΐου από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, μεταφέρεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου όπου θα φιλοξενηθεί για δύο εβδομάδες και στην συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα.
Στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιουλίου, με ώρες λειτουργίας 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00 καθημερινά (Σάββατο και Κυριακή επίσης).
Συνολικά εκθέτουν 37 καλλιτέχνες και είναι οι:
Γιώργος Θ. Γεωργιάδης, Μανόλης Αποστολάκης, Αριστόδημος, Κυριακή Αρκούλη, Χρύσα Βαθιανάκη, Θανάσης Βιδάκης, Αριστείδης Βλάσσης, Αριστοτέλης Γραμματικάκης, Βασίλης Γρατσίας, Σταυρούλα Καλαποθαράκου, Βικτόρια Καμένου, Ελένη Κανναβού, Μαρία Κατσαβέλη, Στέλλα Κουκουλάκη, Μαλβίνα Λέντυκ, Νεκτάριος Μαρίνος, Ρένα Ματαλλιωτάκη, Κωστής Μουδάτσος, Ευγενία Μπακαλούμα, Χριστίνα Μπόλατζ, Εύα Νικολακάκη, Ιωάννα Ξημέρη, Κώστας Παγωμένος, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Κωνσταντίνος Περάκης, Νίτσα Πίκουλα, Ελευθερία Πυτικάκη, Κατερίνα Σαρμά, Δανάη Σύρρου, Α. Σταυριανουδάκης Καμπάς, Γιάννης Στεφανάκης, Ελένη Τζαγκαράκη, Δημήτρης Τζάνης, Μανόλης Φραγκιαδάκης, Μάλη Χανιωτάκη, Χριστίνα Χατζηντεβέ, Κλειώ Χρηστάκη.
«Αρχικά ίσως φανεί κάπως αντιφατικός ο τίτλος της έκθεσης αυτής σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο που αυτή πραγματοποιείται ωστόσο ο παρατηρητικός θεατής των «σιωπών» είναι πολύ πιθανόν να αφομοιώσει ήχους που θα μείνουν ανεξίτηλοι στην εικονική και όχι μόνο μνήμη του. Ήχοι απουσίας, βίας, τραγικότητας, εγκλεισμού, μοναξιάς, μελαγχολίας, αποχωρισμού, μα και ελπίδας για το αύριο, είναι όλοι εδώ για όποιον θελήσει να τους αφουγκραστεί.
Ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το προφίλ του Δικτύου Εικαστικών Καλλιτεχνών, ποιοι το αποτελούν, καθώς και ποιες είναι οι δραστηριότητες του, οι σκοποί του και τι μέλλον μπορεί να έχει αυτό», τονίζουν τα μέλη του δικτύου.
Ηράκλειο: αφιλόξενη πόλη για καλλιτέχνες...
>>>« Η έκθεση του δικτύου φέτος «κατέβηκε» μετά από οχτώ ήμερες παρουσίασης. Η καλλιτεχνική αξιοπρέπειά μας κατέβασε την έκθεση. Του χρόνου, όμως, δε θα ήθελα να φτάσουμε στο ίδιο σημείο», τονίζει ο πρόεδρος του δικτύου, κ. Δημήτρης Τζάνης. Επισημαίνει πως η πολιτεία κλείνει τα μάτια απέναντι στο δίκτυο, που αποτελεί μια επαγγελματική ομάδα καλλιτεχνών, η οποία λειτουργεί με όλους τους κανόνες δημοκρατίας στα πρότυπα των παλιών, σοβαρών συλλόγων. Ένα ερώτημα που τίθεται, μετά το πρόωρο κλείσιμο της έκθεσης, είναι κατά πόσο η Βασιλική του Αγίου Μάρκου λειτουργεί ως πινακοθήκη. Ο κ. Τζάνης αναφέρει πως η Βασιλική, περισσότερο, αποτελεί ένα χώρο εξυπηρέτησης πολλών και διαφορετικών αντικειμένων έξω από τα εικαστικά. Αυτό έγινε φανερό και από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης, είχαν προγραμματιστεί ανεξάρτητες εκδηλώσεις, Κάτι που είχε συμβεί και Πέρσι, οπότε είδαμε ακροατές μιας συναυλίες να αναζητούν αποκούμπι στα έργα που εκτίθεντο με αποτέλεσμα να τα καταστρέψουν! «Οι χώροι μας είναι ελάχιστοι, η διαχείριση γίνεται με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος, δεν τους διαχειρίζονται άνθρωποι που ασχολούνται με τα εικαστικά ή γίνονται κακής ποιότητας εκθέσεις, ο χώρος χάνει την εικαστική του αξιοπρέπεια, πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως κορνιζάδικο, για να αποκτήσει κύρος και να παρεμβαίνει στην εικαστική παιδεία πρέπει να έχει ένα επίπεδο και μια ποιότητα που πρέπει να την καθορίζει εξειδικευμένο προσωπικό», τονίζει ο κ. Τζάνης. Εκφράζει, μάλιστα, την ανησυχία του για το πώς θα είναι διαμορφωμένο το πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα φιλοξενεί και συνέδρια και θα περιλαμβάνει και χώρους εστίασης. Ο πρόεδρος του δικτύου επισημαίνει πως σε δύσκολες οικονομικές Περιόδους, η τέχνη ανεβάζει το πολιτιστικό και συνάμα το ψυχικό επίπεδο του κόσμου και τον βοηθά να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.
>>>Η κ. Νιτσα Πικουλα τονίζει πως οι φορείς δε στηρίζουν τους καλλιτέχνες, οι οποίοι συσπειρώνονται γύρω από το δίκτυο για να αποκτήσουν, επιτέλους, φωνή. Παράλληλα, δεν υπάρχουν αίθουσες, άρα και επιλογές για να εκθέσει κάνεις τα έργα του.
>>>«Δεν υπάρχει καμία βοήθεια και κανένας συντονισμός από την μεριά του δήμου για τα εικαστικά, απόδειξη ό, τι έγινε στην έκθεσή μας, δεν υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και ενδιαφέρον για να προχωρήσουν Κάποια πράγματα, ακόμα και στο πολιτιστικό κέντρο δεν προβλέπεται Κάτι με τα πολιτιστικά», τονίζει ο κ. Θάνος Βίδακης. Αναφέρει, ακόμα, πως το Ηράκλειο δεν μπορεί να διατηρήσει καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ζουν από τα έργα τους.
>>>«Η Βασιλική είναι ακατάλληλος χώρος για να Κάνεις μια έκθεση, δεν υπάρχει μια επιτροπή να λέει «εσύ να εκθέσεις, εσύ όχι», ήμουν μέλος μιας επιτροπής και δε λειτούργησε», τονίζει ο κ. Άριστοδημος Παπαδάκης. « Ντρέπομαι να τα λέω έξω από τα δόντια», λέει χαρακτηριστικά.
>>>«Τα εικαστικά είναι ξένα πράγματα για τους φορείς, δεν τους ενδιαφέρουν, τους ενδιαφέρει ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης, τι θα βάλει στην τσέπη του ο καθένας και αποκλείουν Κάθε άνθρωπο που έχει ιδέα από αυτά, το Ηράκλειο πάσχει από παλιά, είναι μπετόν ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει τέχνη, το Ηράκλειο είναι μακριά από αυτό, για αυτό σηκώθηκα και έφυγα. Επιπλέον, πώς θα μπω στη Βασιλική αφού είμαι σε αναπηρική καρέκλα;», αναφέρει ο κ. Αριστείδης Βλάσσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου